Tuesday, March 4, 2008

Daggmaskar kort fakta

Oligachaeta

Daggmasken är en av de tre klasserna i ringmaskar. Daggmasken är en hermafrodit. Det betyder att den har båda könen fast dem har båda könen så parar dem inte med sig själv utan dem klamrar sig fast i andra. När daggmasken är befruktad kan man se en ring kring den nedre delen som den förvarar sina befruktade ägg i. Det speciella med daggmaskarna är att dem har ett slutet blod system som de andra maskarna inte har.

Den lever i jord och förmultnande löv. De bygger långa smala gångar i jorden och om man håller en i handen kan man känna små borts som den gräver gånger med och tar sig fram med.
I ena änden har den en mun som den sticker upp till marken och drar ner ett löv som den sedan knaprar upp. Den största fienden är fåglar från måsar till mycket annat som står på marken med örat ner mot marken och lyssnar när den knaprar på löv och tar sig runt i gångarna.

Daggmasken är viktig för jorden för att den luckrar upp jorden med sina långa gångar. Det är bra så att vatten och luft kan passera och också när den äter de ruttnande löven lämnar den små avfalls högar som är nyttig för jorden och växter. Det finns många olika daggmaskar men den största sorten kallas den tropiska Jätte masken. Den kan bli upp till 3m lång och ungefär 3 cm bred. Som tur finns den inte här i Sverige den lever i Australien.

No comments: